algiers 2010.04.05. 17:37

Promenade au Caire

Hogyha Algír Afrika Marseilles-e, akkor Kairó Afrika Párizsa. Közel húszmillió lakosával a legnépesebb város a kontinensen. Kirándulásunk mégis felüdülés volt, a rengeteg látnivaló kárpótolta a fáradalmakat. Az Air Algerie négyórás repülőútja után érkeztünk meg a városba. Ennyi idő alatt haza is értünk volna, ehelyett viszont majdnem keresztülszeltük Észak-Afrikát.

Igaz, hogy az országban szinte mindenki beszél angolul, viszont közel sem annyira jól, mint Algériában franciául. Alig léptünk le a repülőről, már jöttek a helyiek, érdeklődtek, hogy melyik országból jöttünk, hadd segítsenek. Akár szeretnénk, akár nem, elvisznek bennünket taxival, sőt. Megszervezik a teljes programunkat, körbeutazzák velünk az országot, megmutatják a látnivalókat Alexandriától Luxorig. Az itt töltött néhány napban ezért nem is mertünk komolyabb társalgásba merülni egyetlen taxisofőrrel sem, gyanús volt, hogy kifejezetten bizonyos hátsó szándékkal tesznek fel kérdéseket. A taxikat illetően úgy vettük észre, hogy három alapvető dolognak feltétlen működnie kellett a boldoguláshoz. A legfontosabb a duda, a második, hogy letekerhető legyen mindkét első ablak, a harmadik pedig, hogy hangosan szóljon benne a helyi sláger. Egy kiegészítő van még, de ez nem mindig alapfelszereltség: a szőrmeborítású műszerfal elől. A város kora reggeltől késő estig zajos. Folyton dudálnak, akár meglátnak valakit, akár nem, akár összeütköznének, akár nem, az okát sehol nem tudtuk felfedezni. Azt hittük volna korábban, hogy Algírban vannak dugók. A kairói nyüzsgéshez képest hétvégi csöndes forgalomnak számít egy-egy algíri forgalmas nap. Többsávos autópályák mindkét irányban tömött sorokkal, három-négyszintes útkereszteződések, egész városrészt átszelő felüljárók véget nem érő kocsisorokkal.

Ugyanakkor végre kicsit fellélegezhettünk, nyugodt lélekkel sétálgathattunk az esti órákban is a városban, társasági életnek sem voltunk híjján. Végül csak engedtünk a nyomásnak és az utcán tett néhány lépés után bennünket leintő taxissal elvitettük magunkat a legfontosabb helyekre a városban. A rengeteg képből a legérdekesebbeket töltöttük fel.

 Kilátás a Nílus partján

Lakótelepek, ameddig a szem ellát

A citadella 

Kilátás és szmog

 

Az Ibn Tulun mosque

 

 Mindenféle piramisok:

 

 

A Khan el-Khalili bazársoron:

Eredeti és kevésbé eredeti árucikkek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr341896706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása