algiers 2010.05.08. 21:04

Kertünk lakói

Egy hete szombat délelőtt érdekes dologra lettünk figyelmesek. Az erkélyről vettük észre, hogy valami mozog lent a kertben a kövön. Teknősnek tűnt. Közelebb mentünk, tényleg az volt. Valahogy kimászhatott a fűből és úgy látszott, mintha a perem miatt nem tudott volna visszajutni a helyére a fák közé. Ijedtnek tűnt szegény, a páncélja is törött volt kicsit az egyik szélén, de bírta azért bírta a strapát. Valószínű téli álmából ébredhetett fel ezen a meleg tavaszi napon és próbálhatott táplálék után nézni. Mikor visszaraktuk saját terepére gyorsan vetette rá magát néhány zamatosnak tűnő lóherére.

Később szomszédainktól megtudtuk, hogy régebben ketten voltak itt vadon a házi teknősök. A barátját már jópár éve nem látták, valószínű az egyik macska keze lehetett a dologban. Macskából ugyanis nincs hiány, a környező telkeken eléggé elszaporodtak és kutya híján ők uralják a környéket. A mi szempontunkból nézve annyira azért nem bánjuk, mert távol tartanak egyéb hátborzongató rágcsálóktól - több felől is hallottuk, hogy errefele a fikuszfákon szaladgáló kisebb, hosszúfarkú állatkák nem mókusok, vagy nyestek, hanem patkányok. Eddig azoknak szerencsére semmi nyomát nem láttuk.

Mór teknős (Testudo graeca)

A mór teknős igen sokféle élőhelyen előfordul. Elterjedési területét nézve, megtalálható Európában, a Balkán-félsziget keleti és déli részén, a Kaukázus vidékén és a Pireneusi-félsziget déli részén is. Európán kívül megtalálható még Észak-Afrikában, Marokkótól Líbiáig, és Nyugat-Ázsiában, Törökországban, Iránban és Szíriában is.

A kifejlett nőstény mór teknősök páncélja 22-25 cm-esek (de méretük elérheti a 30 cm-es hosszúságot is), a hímek páncélja ennél a fajnál is kisebbek a nőstényekénél, méretük 16-20 cm körüli. A mór teknős az október-március közötti hideg időszakot 60-80 centiméter mély, saját maga által ásott üregben vészeli át, ahonnan rendszerint március vége felé bukkan elő és lát tápláléka után. Előszeretettel fogyasztja a lédús növényeket, pl. gyermekláncfüvet, lóherét, később a bogyós-, csonthéjas terméseket. A védelmi törvények ellenére, a mór teknős egyedszáma rohamosan csökken. Természetes ellenségein kívül, mint egyes madarak, ragadozó emlősök, érzékeny a növényvédő szerekre is. A szántóföldekre, szőlősökbe, vagy kertekbe betévedő példányokat a mezőgazdasági munkagépek zúzzák szét, de a helybeli lakosok is gyakran szándékosan sebesítenek- és ölnek meg teknősöket.

Bízunk benne, ha már eddig kibírta, akkor az elkövetkezendő évszázadokat is sikerül valahogy átvészelnie újonnan felfedezett barátunknak. Olyan veszélyforrások, mint a macskák, a kisgyerekek, vagy a kertész, nagymértékben zavarhatják meg nyugodtnak induló mindennapjait. Pedig azt írják róluk, hogy kizárólag stresszmentes környezetben képesek fejlődni és sokáig élni. Valahogy szerettük volna mi is magunkra venni ezeket az elvárható körülményeket, ezért próbálunk mindent meg is tenni megmentésük érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr991984601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása