Augusztus 4-én este hétig pedig már kezdtük azt hinni, hogy mégis vannak. Erre az időpontra tervezték ugyanis Algéria első számú bevásárlóközpontjának megnyitását. Najó, így ebben a formában ez nem teljesen igaz. Az első Centre Commercial már a nyolcvanas években megépült Kanada jóvoltából a Riad El Feth-nél, a hatalmas vasbeton emlékmű mellett a három szintes kellemes, részben nyitott szerkezetű építményben jópár üzlet, vendéglátóipari egység, audiovizuális központ (mozi?), valamint egy ötszáz férőhelyes színházterem található. Legalábbis a tervek szerint, mert az épület egy otthon forgalmasnak számító hétvégi délutánon is szinte pang az ürességtől. Kísérteties látvány, ahogy az üres - érdeklődés hiányában bezárt - butikok előtt sétálgatva a központ eredeti funkcióját kutattuk. Néhány DVD-boltot, egy sportszeráru üzletet és egy szuvenír árust azért nyitva találtunk. Bizonyos alkalmakkor viszont mégis megtelik a helyszín. Így történt például legutóbb is, az EU kulturális fesztivál idején - közel telt házzal és remek hangulattal fogadták többek között a magyar 4forDance előadását május végén.

A bab-ezzouar-i bevásárlóközpont komoly reményekkel épült. A svájci tőkéből megvalósuló beruházás évek óta húzódik, mostanra gondolták úgy, hogy elérkezett a pillanat és pontot tesznek végre az ügyre. Megnyitják. Egy-egy ilyen beruházás azért nem annyira egyértelmű folyamat. Hiszen volt már rá példa az országban, hogy bizonyos francia befektetők hipermarket-láncot szerettek volna meghonosítani volt gyarmatukon. (Ilyet különben még nem fedeztünk fel Algírban.) A szerkezetkész épület el is készült hozzá, azonban a rengeteg adminisztratív huza-vona, különböző előírásoknak való megfelelés, valamint az 50% feletti algériai résztulajdonos okozta nehézségek végül eltántorították a franciákat, meggondolták magukat, visszavonultak. A szerkezetkész épület egy mező közepén ma is változatlanul várja a megoldást az ügyében.

Augusztus 4-én mindenesetre átadták a közönségnek a várva várt új központot. Sajnos a mozi még nem nyitott meg (ahogy elnéztük a termek átadása még hetekig, hónapokig, évekig elhúzódhat), és jópár bolt és étterem sem készült még el teljesen, az első lépés mégis megtörtént. Bevásárlóközpont várja az érdeklődőket a város határában, nem messze a reptértől! Abban azért bizonytalanok vagyunk, vajon tényleg erre lenne-e a legnagyobb szüksége a lakosságnak. A megközelítés kapcsán is felmerül jópár kérdés, hiszen tömegközlekedés hijján leginkább autóval látogatható, a parkolóhelyek száma azonban erősen korlátozottnak tűnt. Az első kávénkat mindenesetre ajándékba adták, bízva benne, hogy legközelebb is eljövünk. És valószínű igen. Ott leszünk, hogy megnézzük, megnyitott-e már a mozi. Az igazi csoda az lenne!

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr452206422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása