algiers 2010.03.01. 18:39

Mouloud napján

Egyes naptárakban február 25. csütörtök, néhányban 26. péntek Mohamed születésnapja, a Maoulide Ennabaoui [mulud]. Az enyémben, ahol minden oldalon a hét első napja még szombat, hétvége pedig csütörtök-péntek, 25-ét jelölik az ünnepnek. Nem egyértelmű dolgok ezek, sokmindentől (Hold állásától, érzésektől és egyéb tényezőktől) függ. Mint ahogyan a hétvégéket is ki így, ki úgy tartja. Néhány évvel ezelőttig még csütörtök-pénteken tartottak szünnapot, csak az utóbbi időben (talán az európai cégekkel való ügyintézés nehézségei miatt) cserélték át péntek-szombatra. Sokan óvtak minket, hogy vigyázzunk ezen a napon, petárdák röpködnek, kocsik nyitott ablakaiba és kertekbe bedobálják, az utcán mindenki megőrül. Szerencsére nagyobb fennakadás nélkül vészeltük át ezt az időszakot, amikor a biztonság kedvéért már szerda estétől egészen vasárnap estéig folyamatos volt a durrogtatás.

A hazai sajtó is beszámolt róla több helyen, hogy megölték Ali Tunszit, Algéria rendőrfőkapitányát. Biztos forrásból, már aznap (csütörtökön) délben értesültünk a történtekről, majd nem sokkal később hivatalosan is megerősítették: egy kollegája lőtte agyon - és nem terrorista akció történt. Első hallásra azért elgondolkoztunk rajta, hogy milyen következményei lehetnek, tartani kell-e esetleg további zavargásoktól. Aznap - az utcákon kissé fokozottabb rendőri jelenlét mellett ugyan, de - nem éreztünk semmi változást a városban. Azóta pedig kifejezetten nyugodtan telnek napjaink.

"Még egy petárda okozta tragédia!" Ali Tounsi merénylet áldozata

Arról már nem számoltak be az otthoni lapok, hogy szintén ezekben a napokban egy másik jelentős esemény is történt. Az Algériai Diplomatafeleségek Szövetsége (Association des femmes de diplomates en Algérie - AFDA) a napokban tartotta szokásos ülését, és botrányos dolgokon ment keresztül. A szervezet, melynek nem csupán nők, hanem férfiak is tagjai lehetnek (igaz, szavazati joggal nem rendelkeznek) nem tudta túltenni magát egy formaságnak számító döntésen és bizonyos "félrefordítási" okokra hivatkozva a tagjai kikelve önmagukból jól összevesztek. A nemrégiben megválasztott elnökük pedig lemondott...

Aznap délután minden nehezítő körülmény ellenére teniszezni mentünk a Dely Ibrahimnál lévő Cité Olympique pályájára. Érdekessége, hogy (nép)stadionját negyven évvel ezelőtt egy magyar mérnök tervezte. Nem sokan használják a teniszpályáit, ezért előzetes foglalás nélkül rögtön kaptunk helyet. Igen jó áron (600 dínárért) addig játszhattunk, amíg kedvünk tartotta. 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr101800509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása