Néhány szóban és képben az itteni, 1964 óta érvényben lévő fizetőeszközről.

 

 

Legkisebb egység, bármilyen furcsa is, az egydínáros. Kisebbel, ennek váltópénzével nem találkoztunk, ezzel is csak ritkán. A hátoldalon látható baráti kézfogás alatt felismerhetetlenül homályba vesző épület. Mérete körülbelül ötforintosnyi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ötdínárossal sem túl gyakra futunk össze. Jóval, aránytalanul nagyobb a többihez képest. Hátoldalán szocreál stílusú kézfejet formáló alakzat, egyfajta láng-stilizációt tartva a magasba. A ragyogást árasztó szimbólum közepén az elmaradhatatlan félhold, benne csillaggal. A körív két alsó ívén felismerhető fogaskerék- és búzakalászfej-részlet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagett alapegység. Gyakori fizetőeszköz, kedvencünk a fent látható, régebbi típusú kivitele. A gyönyörűen kidolgozott tízoldalú változat azonban idővel sajnos eléggé megkopik - a formáját viszont még így is őrzi, tenyerünkben gyorsan felirmerhető. A hátodlali szövegrész fordításán már dolgozunk! Az új - aluminium változat túloldalát ragadozómadár feje díszíti. Külön említést érdemel a számok jellegzetes stílusú írásmódja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pénztárcánkban ebből van a legtöbb. Klasszikus, kétféle fémből összeillesztett változat. Szintén érdemes egy pillantást vetni a számokra. Mintha kígyó és karperec formálná a kettest és nullást. Hátoldalán az egykoron az algériai Szaharában is gyakran előforduló bőgő oroszlán, mára az egyre jelentősebb elsivatagosodás miatt jócskán délebbre húzódott. Emlékét őrzik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebből majdnem ugyanolyan sok van a pénztárcánkban, mint a húszasból. A legnagyobb gondunk, hogy igaz, a színe inverz, de mérete éppen akkora, mint az előzőé, ezért folyton összetévesztjük. A számjegyek a tízesen is felismerhető stílusjegyeket tükrözik. Hátoldalon ügyes Algéria-térkép, összevariálva a vissza-visszatérő félholddal és csillaggal.

 

 

 

 

 

 

 

 

A zsebemben mindig ezt keresem, helyette általában 20-asra akadok, jobb esetben 50-esre. Nagyon megszerették a helyiek, mióta felváltotta papír elődjét. Abból nagyon kevés van forgalomban, mi is csak foszlányaival találkoztunk. Időtállóbb új változatának számlapja nehezen felismerhető. Egy darabig azért eltartott, mire rájöttem mit jelent a pálmafa és az egymásra kacsintó lófejek együttese. Hátoldalán az arab telivér feje.

 

 

 

 

 

 

Egy dínár értéke két forint. Legközelebbi bejegyzésünkben a papír változatokkal jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr61829164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása