algiers 2010.08.11. 18:47

La nuit du Doute

Tegnap volt a kételyek éjszakája.

Amikor néhány hete megkérdeztük Buda bácsit,  a franciatanárt, hogy pontosan mikor kezdődik idén a Ramadán, azt mondta, hogy az attól függ. "Pontosan akkor fog kezdődni, mikor elfogy a Hold" - és hozzátette "Ezt azonban ma még senki nem tudja biztosan". Az imámok felmennek a müezinjük tetejére és esténként onnan nézik távcsöveikkel, hogy mi a helyzet. Azon az éjjelen, mikor már majdnem teljesen elfogyott, akkor kételkednek. Öszzeülnek és eldöntik, kezdődjön-e.

A héten eléggé felhős volt az idő, azon gondolkodtunk, vajon így hogy fog menni a döntés. "De nem gond," - adta meg erre is Buda bácsi a választ - "az országban mindenhol figyelik". Így hát, ha például Gardaiában látszik, és elfogyott, akkor mindenhol elfogyott. Valahogy így történhetett tegnap este is, mikor Algír felett igencsak borús, felhős időnk volt. Még a helyi tévé is közvetítette, mikor összeültek a bölcsek és meghozták a döntést: kezdődhet!

Idén a Ramadán augusztus 11-én vette kezdetét és tart egy hónapon keresztül, előre láthatóan szeptember 10-ig. Addig nem esznek, nem isznak, nem dohányoznak, nem élvezik az életet. Legalábbis amíg Allah láthatja, vagyis napközben. Mert éjszaka aztán beindul a dorbézolás, kinyitnak a boltok, éttermek és otthon a konyhák, fridzsiderek. Lehet dőzsölni hajnalig, a müezzin első énekéig. Utána napnyugtáig semmi. A város is sokkal csöndesebbnek, szinte kihaltnak tűnt már az első nap. De meglátjuk még milyen meglepetéseket tartogat az időszak számunkra. Egyenlőre a legmeglepőbb: az Algéria-Gabon Afrika-kupa selejtezőt a Ramadán miatt ma este 22:30-kor kezdik. Reméljük, a játékosok még erejük teljében.

-Nos?
-Fátyolos!

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr652215292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása