A Szahara közepén lévő Ahaggar-hegység lábánál, Tamanrasset-ben és Abalessa-ban első alkalommal rendeznek kulturális fesztivált február 15-20. között. A programban elsősorban előadások, afrikai zenészek koncertjei, filmvetítések és folklór bemutatók szerepelnek.

Az algériai kulturális minisztérium által támogatott eseményt Tin Hinannak, az első touareg királynő emlékének szentelik. Abalessában, a környék egykori fővárosában találták meg a 4-5. századi "Mindannyiunk Anyjának" is becézett uralkodónő sírját. A különösen nagy termetűnek feltételezett hölgy maradványai és a vele együtt megtalált kincsek az algíri Bardo múzeumban tekinthetők meg. A fesztivál nyitónapi előadásain több nemzetközi tudós is részt vett, többek között Helen Lee író-zenetudós, Mehenni Mahfouf etnozenész, Mahmud Guettat zenetudós, valamint Ali Sayad író-antropológus. A programsorozat zenei fellépői között szerepel a mali származású Omou Sangare énekesnő és várják a fesztiválra Abdellah Mesbahi marokkói filmrendezőt is. Gyerekeknek szóló afrikai mesemondó-estek mellett filmvetítések is lesznek, itt mutatják be először a Tin Hinan életéről szóló dokumentumfilmet.

A fesztivál hivatalos honlapja.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr811764037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása