A mesuiban az a jó, hogy közben az embernek egyáltalán nem kell visszafognia magát. Legyen szó hivatalos fogadásról, baráti összejövetelről, vagy egyszerű búcsúvacsoráról, a vendégek csak rávetik magukat a ropogósra sült birkára és falatozgatnak. Nem kell bajlódni evőeszközzel, tányérral, köretekkel. A rutinosabbak már elkészülte előtt az asztal környékén sündörögnek, hogy a kellő pillanatban - helyzetelőnyből indulva - a legfinomabb részekkel kezdhessék. Ilyen a gerinc környéki puhára sült rész, a combok felső része, és egyes ínyencek szerint a fej. Ez utóbbira azért nem vitte rá egyikünk gyomrát sem a lélek.

Tulajdonképpen áldozati bárányról, birkáról van szó. Már kora délután elkezdik sütni, hogy jó hat órányi pörkölődés után estére elkészüljön. Elkészítése egyszerű, nyársra húzva némi fűszer hozzáadása szükséges csupán. Meg egy szakács, aki kellő türelemmel és erőnléttel bírja tekergetni egész este. Eddig még nem volt szerencsénk benne, kirándulásunk során viszont kétszer is. Egyrészt búcsúvacsoraként kaptuk szállásunkon Ghardaiában, másrészt viszont a hazaúton, Djelfában megállva szintén ezzel lepett meg minket a házigazda. Noha ízletes, jólátsült falatok jutottak mindkét alkalommal, egy ideig elég volt az élményből.

Előkészületek.

A mesui kezdete (a résztvevők már türelmetlenek),

és vége (hirtelen hagyják magára az áldozatot).

Búcsúvacsoránk viszont további élményekkel folytatódott. Megérkeztek vendéglátóink zenés cimborái, és némi alaphangszerrel (dobbal, hegedűvel, gitárral meg két pléhlemezből készült cintányérszerűséggel) remek hangulatot varázsoltak. Táncban sem volt hiány, noha otthon egyikünk sem a táncparkett ördöge, itt mégsem lett volna szabad kihagyni. Végszóra még az idősebb Hadji is megérkezett, és aki eddig azt hitte, hogy megússza tánc nélkül, azt is sikerült a szoba közepére penderítenie. Igazán családias élményekkel vettünk másnap búcsút mozabita barátainktól.

Vendéglátóink, jobbszélén Hadzsi, a tuareg.

Szólj hozzá!

Címkék: mesui

A bejegyzés trackback címe:

https://algiers.blog.hu/api/trackback/id/tr691959733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása